Norma FREMO

budowa realistycznych makiet w amerykańskim stylu
Awatar użytkownika
Konrad Klink
Administrator
Posty: 179
Rejestracja: 17 października 2015, 18:56
Lokalizacja: Rybnik

Re: Norma FREMO

Nieprzeczytany post autor: Konrad Klink » 08 lutego 2020, 16:53

Jeszcze jedno pytanie. Skoro przewód czerwony i czarny to używacie kabli głośnikowych, bo chyba tylko ten rodzaj występuje w tych kolorach.

Awatar użytkownika
Darth Maul
Posty: 265
Rejestracja: 21 października 2015, 11:54

Re: Norma FREMO

Nieprzeczytany post autor: Darth Maul » 08 lutego 2020, 17:34

Powiem Ci że przewody biorę ze starych przedluzaczy, trzeba kombinować. Tylko nie ma co brać zbyt grubych np o przekroju 2,5mm2. Norma mówi żeby 1,5mm2. To są naprawdę niskie prądy więc nie ma co szaleć.

Awatar użytkownika
Darth Maul
Posty: 265
Rejestracja: 21 października 2015, 11:54

Re: Norma FREMO

Nieprzeczytany post autor: Darth Maul » 08 lutego 2020, 17:36

W castoramie itp. Sprzedają pojedyncze przewody w różnych kolorach i przekrojach. Ja mam obecnie niebieskie i czerwone.

Awatar użytkownika
MichalCSX
Posty: 233
Rejestracja: 20 października 2015, 20:50
Lokalizacja: Katowice-Piotrowice

Re: Norma FREMO

Nieprzeczytany post autor: MichalCSX » 18 lutego 2020, 09:10

A macie gdzieś dane do rozstawu szyn na dwa tory ??
i jak się to mierzy aby błędu nie było ??
robię dwa przejściowe moduły.
Dł. 1000 mm tory będą tillig tylko gorzej z Rozjazdem :(
[..CSX ..] How Tomorrow Moves

Awatar użytkownika
Darth Maul
Posty: 265
Rejestracja: 21 października 2015, 11:54

Re: Norma FREMO

Nieprzeczytany post autor: Darth Maul » 18 lutego 2020, 11:25

Rozstaw szyn jest cały czas taki sam czyli 1435mm podzielone przez 87 =16,494mm
Chodzi Ci o rozstaw torów na linii dwutorowej: Norma Fremo też to mówi za pośrednictwem rysunków. Linia dwutorowa rozstaw torów 46mm między osiami torów.
Nie wiem czemu chcesz robić moduł długi na 100cm? Flexy w standardzie mają 92cm, druga sprawa jak ty to będziesz transportował? Rób tak abyś zmieścił moduły w aucie. Musi być praktycznie.

HUBERT_CN
Posty: 96
Rejestracja: 24 lutego 2016, 09:32

Re: Norma FREMO

Nieprzeczytany post autor: HUBERT_CN » 18 lutego 2020, 12:14

W H0 robiłem moduły 1035 mm, czyli 3 x 345mm tj długość 1 rozjazdu 10 stopniowego. Głównym powodem było uniknięcie cięcia rozjazdów "w pół" na długich drogach zwrotnicowych. Dwie skrzynki robiłem w kanapkę i odchudzałem konstrukcję, tak abym mógł nosić sam.

Awatar użytkownika
MichalCSX
Posty: 233
Rejestracja: 20 października 2015, 20:50
Lokalizacja: Katowice-Piotrowice

Re: Norma FREMO

Nieprzeczytany post autor: MichalCSX » 20 lutego 2020, 08:24

Dwa moduły fremo co robię to 90 cm a reszta co mam w domu mają po 184 cm :) i 10 szt. jest po czym jeździć
w Maju zrobię u siebie spotkanie :) to pojeździmy po moich modułach.
[..CSX ..] How Tomorrow Moves

Misiek
Posty: 452
Rejestracja: 02 listopada 2015, 10:24
Lokalizacja: Warszawa

Re: Norma FREMO

Nieprzeczytany post autor: Misiek » 22 lutego 2020, 13:11

Kolory kabelków i bananków mają jedynie wartość estetyczną. Jeśli bananki są męskie i żeńskie to łącząc je nawet nie musisz na nie patrzeć/schylać się pod skrzynkę.

Brałem kiedyś kable z przedłużaczy (linki brązowe i niebieskie, nie ma znaczenia). Teraz ich używam tylko na samych końcach z bananankami. Cały środek "elektryki podmodułowej" jest z kabla typu "głośnikowy" (czarny.czarny z czerwonym paskiem). Grunt, żeby wszystko dobrze podłączyć.

Awatar użytkownika
Konrad Klink
Administrator
Posty: 179
Rejestracja: 17 października 2015, 18:56
Lokalizacja: Rybnik

Re: Norma FREMO

Nieprzeczytany post autor: Konrad Klink » 21 września 2020, 12:25

Hej, ja jeszcze o tych kablach. 1.5mm2 to drut czy linka? A do szyn lutujecie taki sam kabel 1.5mm2 czy mniejszy? No i drut czy linka?

Awatar użytkownika
Darth Maul
Posty: 265
Rejestracja: 21 października 2015, 11:54

Re: Norma FREMO

Nieprzeczytany post autor: Darth Maul » 22 września 2020, 16:35

Ja lutuje linkę, lepiej później w dziury wchodzi, ktore są wywiercone pod kable. Tak naprawdę są to instalacje nisko prądowe więc aż taki gruby przewód nie musi być. Natomiast norma taki zaleca.

ODPOWIEDZ